пʼятниця, 27 вересня 2024 р.

Бабин яр -кровитиме поколіннями


 Сьогодні було проведено бібліотекарем і завклубом годину пам’яті 

,,Бабин яр -кровитиме поколіннями''

29 вересня 1941 року був проведений перший масовий розстріл єврейського населення у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві. 81 рік тому десятки тисяч євреїв пройшли "дорогою смерті". Суспільне зібрало факти про трагедію Бабиного Яру.



До Другої світової війни в Києві жили близько 50 тисяч євреїв. З початком військових дій на території СРСР багато втекли на схід, вглиб країни, інші — пішли на фронт, а більшість з тих, хто залишився в місті, розстріляли нацисти. Переслідувати євреїв відразу, як німці взяли Київ: їх виловлювали на вулицях, у дворах і били.


За хвилину вбивали 40-45 осіб

За два дні до першого масового розстрілу на стінах будинків, огорожах і стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами: "Усі євреї міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8:00 на ріг Мельникової і Дегтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний".


До Бабиного Яру рухалася маса людей з різних районів Києва. На місці від натовпу відділяли 30—40 осіб і під конвоєм вели "реєструватися". У людей відбирали всі документи і цінності, потім примушували роздягатися і через проходи в насипі виводили до краю яру, на протилежному боці якого на спеціально обладнаній дерев'яній платформі сидів кулеметник. Під вогонь кулемета поліцаї заганяли палицями розгублених голих людей, не даючи їм схаменутися і зорієнтуватися. Тіла розстріляних скочувалися на дно яру. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами тіл, зверху їх присипали землею.



Бабин Яр: радянські міфи та українська дійсність. Інтерв’ю з істориком Віталієм Нахмановичем

Бабин Яр

Що таке Бабин Яр? Це урочище в північно-західній частині Києва, між районами Лук'янівка і Сирець. Поза Україною відомий саме через масові розстріли у 1941-1943 роках. armyfm

Наймолодшій жертві було 3 дні

Наймолодшій жертві було 3 дні, тоді як найстаршій — 103 роки. 29 вересня нацисти до 18:00 розстріляли близько 22 тисяч людей. Інших загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Табірній (сучасна Дорогожицька) і вбили наступного дня. За 29-30 вересня загинула 33 771 особа. Потім німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла, і змусили військовополонених вирівняти дно яру.


Британське видання Daily Mail заявляло, що однією з наймолодших жертв у Бабиному Яру також стало двотижневе немовля.


"Ми ніколи не дізнаємося, чи була убита дитина таким же чином (пострілом в потилицю - ред.), тому що, щоб заощадити набої, солдати іноді забивали маленьких дітей до смерті або залишали їх, щоб вони були розчавлені вагою падаючих тіл", - йдеться в статті.


Розстріли заглушали музикою і звуком літака

Розпачливе ридання, крики поліцаїв, благання про допомогу, прокляття катам і молитви заглушувалися веселими мелодіями вальсів з гучномовців і гуркотом літака, який безперервно літав над яром.


Євреї у Бабиному Яру

Євреї у Бабиному Яру. Вікіпедія

Врятувалося лише 29 людей

Врятованими були, переважно, діти. У багатьох своїх інтерв'ю, вже дорослі, вони пригадували, як їх рятували няні, бабусі та батьки ціною власного життя. Протягом багатьох років ці люди приховували власне походження і переховувалися як від нацистів, так і від радянської влади.


Вже відступаючи з Києва, німці намагалися приховати сліди тяжких злочинів і частково знищили концтабір, розкопали і спалили десятки тисяч тіл в Бабиному Яру.


Там загинули "мирные советские граждане" — Дробович про пам'ять Бабиного Яру у радянський час


Понад 70 тисяч розстріляних за два роки

Масові розстріли у Бабиному Яру проводилися і пізніше, аж до визволення Києва від окупації. Зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року — трьох футболістів київського "Динамо": Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка, яких звинуватили у службі на НКВС СРСР. У 1941—1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.


Встановлено, що протягом двох років розстріляли мінімум 70 тисяч осіб. Точної цифри немає і досі. У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — до 150 тисяч осіб. У 1946 році радянською владою наводилася оцінка близько 100 тисяч осіб, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.


За даними історика і наукового співробітника Музею історії Києва, відповідального секретаря Громадського комітету для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляно 90–100 тисяч людей, з них приблизно 65–70 тисяч євреїв.

середа, 25 вересня 2024 р.

Село наше завжди буяє і процвітає.

 


25 вересня  глибочанський старостинський округ долучився до благоустрою села."Село наше  завжди буяє і процвітає"

Моє село - частинка України,

Моє село - це неба голубінь,

Моє село - це серця половина,

Моє село - це зустріч поколінь.

 

Моє село - ти мати і родина,

Моє село - дитинства світлий край,

Моє село - маленька Батьківщина

Веселкою на сонці вигравай

 

Моє село - це ластівки крилаті,

Моє село - це люди трудові,

Моє село - з лелекою на хаті,

Моє село зі мною на віки.

 

Моє село -  для мене ти єдине

Це тиша, спокій, праці аромат.

Моє село -  мені ти серце полонило,

Моє село - для мене божа благодать.




субота, 21 вересня 2024 р.

Хай буде мир на всій землі, ми небажаємо війни!


 Для України це свято має особливе значення. Протягом усієї історії українська держава боролася за своє мирне існування. Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета. Кожен свідомий українець мріє про якнайшвидшу перемогу України у війні, про повернення рідних, близьких та друзів, про світле майбутнє наших дітей, про загоєння нестерпних ран у людських серцях, захист від агресора.
У День миру бажаємо всім спокою та миру в усьому – миру в сім’ях, миру в серцях та миру нашій рідній Україні!

Віримо у ЗСУ!

Віримо у ПЕРЕМОГУ!


Щороку, 21 вересня, українці разом із цивілізованим світом відзначають Міжнародний день миру та День миру в Україні, який було встановлено відповідно до Указу Президента України від 5 лютого 2002 року.

Міжнародний день миру є символом надії для мільйонів людей по всьому світу. Це надія на те, що збройні конфлікти завершаться, а світ стане безпечнішим для всіх – без війн та страждань, без насилля та руйнувань. І це прагнення до миру особливо відчутне сьогодні, коли світ стикається з численними викликами та загрозами.

Для нас, українців, цей день має особливе значення. Сьогодні, коли Україна перебуває у стані жорстокої війни, розпочатої росією, тема миру стає ще більш актуальною. Для багатьох українців цей день – не просто символічна дата, а нагадування про наше спільне бажання зупинити війну та повернути мир на нашу землю. Ми пройшли через багато втрат і випробувань, тому як ніхто інший розуміємо справжню цінність миру.

Нехай цей день стане для кожного з нас нагадуванням, що мир – це наша спільна відповідальність. Тільки разом, об'єднуючи зусилля, ми зможемо зупинити війну та відновити мирне життя на нашій землі.

.                                                   

Зробимо Україну чистою разом!


 21 вересня проводиться Міжнародний день чистих берегів.

  Зокрема,цього дня проводяться акції на узбережжях річок,морів  та океанів з метою запобігання забрудненню побутовими відходами водних ресурсів 

Долучилися до Всесвітнього Дня прибирання " Зробимо Україну чистою разом"


Щорічно, у 3-ті вихідні вересня більшість країн світу проводять

екологічний івент “Міжнародний день чистих берегів”. В один і той самий
час і день тисячі волонтерів в більш ніж 100 країнах проводять акції на
узбережжях річок, морів та океанів з метою запобігання забрудненню
побутовими відходами водних ресурсів світу. Захід започатковано у 1986
році і з кожним роком він набуває все більшої популярності.

Наразі проблема засмічення побутовим сміттям для річок, морів та
океанів набрала глобальних масштабів. Велика тихоокеанська сміттєва пляма
сягає розмірів, які дорівнюють чотирьом площам України. Є нагальна
необхідність зупинити перенос сміття водними шляхами. З цією метою
більшість країн світу долучається до заходу з прибирання узбережь –
Міжнародного дня чистих берегів.




Запрошуємо всіх небайдужих громадян нашої України долучитися до
екологічної акції та прийняти участь у прибиранні берегів річок вашої
місцевості.

Лише разом ми можемо зберегти наші річки, моря та океани! Разом до
перемоги у чистій країні! Долучайтесь!

18 жовтня в Україні відзначається Європейський День боротьби з торгівлею людьми, що був започаткований Європейським Парламентом у 2007 році,...