вівторок, 30 липня 2024 р.

Книжок країна чарівна , у гості Вас чекає

 Сьогодні в с.Глибочок відбулася екскурсія ,,Книжок країна чарівна, у гості Вас чекає!"Книга — одне з найбільших див, створених людиною. З книги ми дізнаємося про минуле та день сьогоднішній, вона веде нас у захоплюючу подорож по країні Знань: розповідає про те, як вирощують хліб і зводять будинки, варять сталь і приборкують ріки. Як не можна жити без повітря, води та хліба, так не можна жити і без книги. Недарма і прислів’я є: «Хліб годує тіло, а книга — розум».

Уже не перше покоління батьків скаржиться на те, що сучасні діти, в біль- шості своїй, байдужі до книг. Ще не так давно діти не були так прив'язані до телевізора, комп'ютера та інших сучасних ґаджетів. Напевно, кожен погоди-ться, що покоління, яке виросло без чудо-техніки відрізняється більш стій-кою психікою і чітко вираженими моральними принципами. Величезне місце в житті і розвитку дітей належало книзі. Адже читання було і вихованням, і розвагою.

Кого ж винуватити в тому, що діти так мало читають?

Телевізори, науково-технічний прогрес, вчителів…Та ні, мабуть, в першу чергу батьків. Саме вони повинні з самого раннього віку направити розвиток дитини в правильне русло, привчити малюка до хороших книг. Бо книга - це досвід поколінь, мудрість минулого.

У процесі читання книг у дитини розвивається фантазія, їй легше переборо-ти стреси і страхи, за допомогою книги дитині простіше пояснити, що таке добро, а що таке - зло. Книги допомагають дитині розібратися в складних життєвих ситуаціях, їй легше зрозуміти, як вчинити в тому чи іншому випад-ку. Адже коли вона дивиться телевізійні історії – все дається в готовому виг-ляді, мозок мало задіяний в роботі. При читанні книг, або коли читають бать-ки – дитина змушена прикладати зусилля, щоб уявити, що відбувається в казці чи оповіданні. Розвивається уява, фантазія, тренується пам’ять.

Про важливість читання знає кожна мама. Про це постійно нагадують ви-хователі і вчителі. Адже читання це не просто приємна річ, а й важлива для розвитку дитини. Вона буде краще підготовлена до школи й надалі швидше зможе засвоїти навчальну програму.

Читати з дітьми починайте з перших місяців життя. Нехай дитина бачить книгу, бачить її разом з мамою чи татом. Адже діти несвідомо беруть прик-лад зі своїх батьків. А якщо в сім’ї є школяр, який читає – ваш малюк буде тягнутися до книг.

Однорічним діткам рекомендується купувати книги з великими, яскравими малюнками та твердими обкладинками. На кожній сторінці має бути кілька слів. Дуже люблять діти музичні книги із записом звуків тварин, сенсорні книги,що викликають цікавість при дотику до них. Обов’язково під час читання Поставте завдання «знайди», «покажи».Читаючи дітям від одного року до півтора, пам’ятайте, що фаза активності уваги, у таких дітей, триває всього 4 хвилини. Тому слід переключитись на інший вид роботи. Можна пошукати букви на кубиках, намалювати героя книги, чи просто погратись


.

Чим старша дитина тим більше часу вона може проводити з книгою в руках. Головне не перестаратись. Якщо ви насильно змушуєте дитину до читання – вона зненавидить книгу. Все повинно йти своєю чергою. Якщо ви будете ма-ти терпіння, то настане час, коли дитина сама попросить читати їй улюблену книжку.

Не страшно якщо дитя просить вас почитати свою улюблену казку, майже вивчену напам’ять. Батьки повинні читати і перечитувати, доти, поки дитина не перемкне свою увагу на якісь інші книги.

Добре в такому віці заучувати невеликі віршики. Це гарно розвиває пам’ять, артистизм, і навіть робить дитину впевненішою в своїх здібностях, адже вона маленький артист, що розповідає вірші. Ретельно обирайте книжки для дитини: не тільки з того, що ви читали в дитинстві, а шукайте з-поміж свіжо-виданих книжок, які є ближчими сьогоднішнім дітям. По можливості, оби-райте книгу разом з дитиною, попередньо підготувавши її до покупки. Нехай це будуть книги, що задовільняють інтереси вашої дитини -- про транспортні засоби, тварин, птахів, рослини та інше.

Купуйте книги з простими й короткими історіями, що описують маленькі дитячі проблеми, які малюки вже в змозі зрозуміти. Зараз є дуже гарні книги з короткими римованими текстами, які дитина може запам'ятати (вірші, дитячі пісні, ліічилки). Невід’ємними від дитинства є казки. Казкотерапія – давно відомий виховний метод. Завдяки казці малюки уявляють собі різні життєві ситуації, ставлять себе на місце казкових героїв, фантазують. Вчаться співчувати. Відповідають для себе на якісь питання. Обирайте своїй дитині казки, які добре закінчуються. Тоді дитина усвідомить, що добро сильніше зла, і буде робити гарні справи.


Хочу зупинитися на книгах де є тексти з малюнками. Якщо навіть дитина не вміє читати—вона активно бере участь у читанні, уважно слухає, адже їй потрібно вставити замість малюнка слово, їй цікаво, що буде далі . Такі текс-ти дуже важливі для розвитку мовлення, мислення та уяви. Діти люблять читати такі книги не тільки в ранньому дитинстві, а й в початкових класах .

Візьміть за звичку читати перед сном. Це не тільки розвиває інтелект дитини, а й заспокоює її і налаштовує на сон, і найголовніше -- зміцнює і гармонізую стосунки з дитиною. Діти в будь-якому віці потребують уваги, ласки і ніжності дорослих. Часу на все це часто бракує. Вечірній ритуал читання створює атмосферу любові, гармонії, радості від спільної справи, дарує приємні емоції, що допомагає дітям швидше заснути. Читайте і обговорюйте тільки добрі, повчальні історії. казки, вірші. Діти звикають до такого читання і в подальшому не можуть без вечірнього читання.

Багато батьків ставлять питання «Коли починати вчити дитину читати ?»

Відповідь проста – «Коли вона буде готова до цього».А готувати повинні ми – батьки, поступово і цілеспрямовано, починаючи з народження.

Даруйте книгу дітям в подарунок. А якщо ви підпишите її, то подарунок стане безцінним, пам'яттю на все життя. Дайте своїм дітям шанс повноці-нного розвитку, у чому вам незамінним помічником стане книга!




  Сьогодні була представлена виставка до дня книголюбів ,,Розум без книг як птах без крил" Щорічно 9 серпня у світі відзначають день...